The secrets of planet MARS…

Gravity map of Tharsis volcanoes

A new map of Mars’ gravity made with three NASA spacecraft is the most detailed to date, providing a revealing glimpse into the hidden interior of the Red Planet. The map was derived using Doppler and range tracking data collected by NASA’s Deep Space Network from three NASA spacecraft in orbit around Mars: Mars Global Surveyor, Mars Odyssey, and the Mars Reconnaissance Orbiter. 

This view of the Martian gravity map shows the Tharsis volcanoes and surrounding flexure. Tharsis is a volcanic plateau on Mars thousands of miles across with the largest volcanoes in the solar system. The white areas in the center are higher-gravity regions produced by the massive Tharsis volcanoes, and the surrounding blue areas are lower-gravity regions that may be cracks in the crust (lithosphere).

Image Credit: MIT/UMBC-CRESST/GSFC

Last Updated: March 21, 2016
Editor: Sarah Loff

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Astronomi, Miljö och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.
TÄPPAS TOPPENBLOGG

en blogg om dagen är bra mot skrivklådan

johns antikvariat

litteratur och samtal sedan 1999

Tema med variationer

UTKIK FRÅN KALLVINDEN

GRÖN HORISONT

UTKIK FRÅN KALLVINDEN

Historiskt

Om litteratur i historia och andra närliggande ämnen

%d bloggare gillar detta: