Med Emil Clahr i grekiska Arkadien…

olivträdJust läst ut Resor mot solen. En konstnärs reseminnen av Bollnäsfödde Emil Clahr (1905-1983). Han växte upp i Ovanåkers socken, Roteberg. Jag har inte sett så många av hans dukar, mest landskap som går för humana priser på nätet. Men skriver intressant gör han. En charmig bok, där man får följa Emil och hustrun från franska Arles till Spanien. Han besöker också Portugal, Provence, franska Rivieran och Italien. Från Belgrad kör han bil ner genom Jugoslavien till Skopje i Makedonien, och så slutar det med en ordentlig rundtur i Grekland där vi får återuppliva våra skolkunskaper om antikens Grekland – med Olympen, de grekiska gudarna och filosoferna, Korint, Sparta, det fantastiska Mykene med Lejonporten, och Kretas historia med Knossos etc. Resan uppväcker många egna reflektioner från resor, i mitt fall mest från Portugal och Italien. Flera episoder beskriver kontakter med lokalbefolkningen. En hederlig reseberättelse när de är som trevligast. Mest klappar nog hjärtat för Grekland:

”Visst är Arkadien ännu på flera sätt ett annat Grekland än man vanligen ser. Här klättrat växtligheten och odlingarna högre upp på bergen än annars, här är framför allt dalarna mycket frodigare, vattentillgången rikligare. Platanerna ger förhoppning om skugga och vatten, liksom ekarna och fikonträden. Mullbärsträd, citron- och apelsinlindar, flodstränder fulla av ljusröda neriumbuskar ger ögonfröjd – majsfält, vete, vin, sydfrukter av alla slag, blommande ginste , cyklamen och liljor, rosmarin, och alla kryddväxter varierar landskapets mönster och färger. Den ljuvliga näktergalen drillar flitigt dagen lång, cikadorna spelar extatiskt under den heta timmen och syrsorna i kvällningen. Får- och getklockor klingar dämpat i olika tonarter….”

”Bildkonstnär, tecknare, född 1905 i Bollnäs, död 1983. Studerade för Isaac Grünewald, Otte Sköld och i Paris. Han har målat porträtt, figur och landskap från Norrland och Öland, vidare från Italien och Paris. Har även målat dekorationer i offentliga lokaler, gjort teckningar för pressen och illustrerat böcker. Representerad: i ett flertal Norrländska muséer.” (Wikipedia)

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Arkeologi, Historia, Italien, Konst, Kultur, Litteratur, Resor och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.