Oscar III?

Oscar II (3)

Så fick vi då en ny prins som heter Oscar. Det var ett bra tag sen senast. Konung Oscar II som avled 1907 hade visserligen en son som också hette Oscar, men sonen Gustav V var äldre och ärvde kronan. Och han blev som bekant stengammal. Dessutom gav denne prins Oscar bort sin rätt till kronan genom att gifta sig med en opassande jänta för att komma ifråga som kung. Om Gustav V skulle trilla av pinnen i förtid. Så denne Oscar Bernadotte af Wisborg ägnade sig åt mera normala sysslor i sitt liv.

Den nu döpte lille Oscar af Ockelbo blir nummer tre i den s.k. Successionsordningen, och hertig av Skåne. Han riskerar därmed trots allt att bli Oscar III framöver, om Victoria skulle ledsna, och Estelle ge fanken i att sitta på tronen och ha tråkigt. Oscar II var hyfsat ung på bilden här. Påminner han inte om nån nu levande offentlig person? Ja ni kan ju få klura på detta. God eftermiddag!

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Historia, Kultur, Media, Politik, Press, SvT och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.