Biblioteken kämpar i motvind (KB)

Produktionen - foto 2014 (DSC_0092)Nedanstående färska rapport från Kungliga Biblioteket i Stockholm är intressant, och värd att läsas i sin helhet. Jag hoppas den når fram även till regeringen/kulturministern och riksdagens utskott. / Janneh

 ”2016-05-25

Färre bibliotek och minskad utlåning

Antalet bibliotek fortsätter att minska. Med det följer att den registrerade utlåningen på de bemannade utlåningsställena sjunker för flera bibliotekstyper. Det visar Kungliga bibliotekets rapport Bibliotek 2015, som innehåller Sveriges samlade officiella biblioteksstatistik över de offentligt finansierade bibliotekens verksamhet.

 Folkbibliotekens utlåning minskar med 1,5 miljoner lån sedan föregående år. Totalt sett gjordes 76,7 miljoner fysiska lån på de offentligt finansierade biblioteken jämfört med 77,4 miljoner året innan, trots att uppräkning i år gjorts för skolbibliotek som inte besvarat undersökningen. Antalet skolbibliotek som har minst 20 timmars avsatt bemanning för biblioteksverksamhet har inte ökat. 86 kommuner saknar ett enskilt skolbibliotek som har minst 20 timmars avsatt bemanning. De enskilda skolbibliotek, alla kategorier, som ingår i urvalsramen ger service till 450 000 elever av de 1,4 miljoner elever som går i grundskola eller gymnasium. Därtill kommer de 445 integrerade folk- och skolbiblioteken som också ger service till elever. De skolbibliotek som besvarat undersökningen köper in fysiska medier för 101 kronor per elev….

E-boksanvändningen på folkbiblioteken har för första året på länge inte ökat. En förklaring kan vara att folkbiblioteksorganisationer begränsar det antal e-böcker som användarna kan ladda ned under en viss tid eller stänger av e-boksutlåningen under året när budgeten för detta är förbrukad. E-boksanvändningen på folkbiblioteken är därför fortfarande bara några få procent av deras totala utlåning. De offentligt finansierade biblioteken har minst 9 400 licenser på olika databaser med e-medier.  Det är de 37 universitets- och högskolebiblioteksorganisationerna som dominerar, både i tillgång till och i användningen av e-medier.

Det finns drygt 9 000 personer som arbetar på de offentligt finansierade biblioteken, 76 procent av dem är kvinnor. – – – Undersökningen presenteras i en skriftlig rapport med tabeller och diagram. Samtliga resultat presenteras också i separata tabeller uppdelat på riket, län och olika bibliotekstyper. Allt finns att tillgå via Kungliga bibliotekets statistikblogg. Enskilda biblioteksorganisationers resultat visas i biblioteksstatistikdatabasen.   ”

Dock trycks det böcker som aldrig förr. Och säljs begagnade!  / Janneh

http://www.adlibris.com/se/bok/patriarken-fran-soderala-9789163902802

https://www.vulkanmedia.se/

http://www.solentro.se/

http://www.bokus.com/

https://www.facebook.com/Bishop-Hill-S%C3%A4llskapet-879269605442099/?fref=nf

 

 

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i FoU Vetenskap, Hälsingeforsk, Historia, Litteratur, Media, Politik, Söderala, Söderhamn, Skolan, Statistik och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Biblioteken kämpar i motvind (KB)

  1. Kerstin Slåneteg skriver:

    Tack Janne!/ kerstin

    Gilla

Kommentarer är stängda.