En midsommarafton i Rengsjö

Rengsjö uthus 200kb

För cirka fyrtio år sedan var jag en midsommarafton i Rengsjö med en flickvän. Jag minns att det var mycket folk, en trevlig stämning och och många vackra gamla byggnader. Det blev ett fint minne. I år blev det åter läge att ta en tur i det fagra hälsingelandskapet, och eftersom jag bor bara ett par mil ifrån Rengsjö numera så föll det sig naturligt att återbesöka bygden kring Rengsjö och dess vita kyrka. Lika fint nu. Stor publik, en rimlig liten entréavgift, folkligt och gemytligt, resning och dans kring stången, många barn och gamla – och fin stämning. Jag skriver inte mer än så – lägger bara in lite här nedan om bygdens historia från deras egen hemsida. Och garnerar med en plåt jag själv tog denna ljusa sommardag. Tack Rengsjö! Vad är det för djur ni har i det gamla sockensigillet?! Jo, en rengsjöhare ska det vara 🙂

”Rengsjö är gammal jordbruksbygd med lång tradition kring linhantering. Vi vet att människor levt och verkat i bygden sedan yngre stenåldern. Själva ortnamnet Rengsjö har anor från 1300-talet. Idag finns här cirka 600 hushåll, med ungefär 1300 invånare totalt. Rengsjö tillhör Bollnäs kommun sedan 1974. Rengsjö består av flera byar: Västra och Östra Höle, Berga, Björtomta, Västerböle, Glössbo, Nordanhöle och Västerby.  Många ålderdomliga ortnamn stammar från beskrivningar av landskapet. Ordet ‘reng’ kan vara en dialektal variant av vräng/vriden/sned/krokig, och syfta på en oregelbunden formation i naturen. Den andra halvan av ortnamnet skrivs idag ‘sjö’, men den ursprungliga stavningen, kan även tolkas som det moderna ordet ‘hög’. I Rengsjö finns ett äldreboende som heter ”Ringshög”, kanske anspelar det på en tolkning av det gamla ortnamnet…   Namnet har stavats på olika sätt och länge hette orten faktiskt ”Regnsjö”, liksom många felaktigt tolkar namnet idag.”

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Arkeologi, Hälsingeforsk, Historia, Kultur, Språk och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.