Och nu, Trump…

Trump 3Nog lever vi i en brytningstid. På 50-talet efter kriget när jag var grabb, tycktes världen ett tag oföränderlig. Kanske var det bara lugnet efter stormen. Jag minns Julle Gustafsson, Kacka Andersson, Grenoli, Ett öre mer för mjölken, Kom och köp konserverad gröt, Mambo Italiano och Harry Lime. Mario Llanza sjöng smäktande Granada på stor stenkaka, och unga gossar kunde storögt drömma om pinuppor som Doris  Day och Ester Williams. I bokhyllan fanns Wahlströms ungdomsböcker. Syrran läste Syrrans Dagbok med röd rygg, och jag läste Ulf Ullers Hököga, Edward Ellis‘ Järnhjärta, och en massa Biggles. Med gröna ryggar.

Nu skakar världen. Vildsvinen går bärsärk i skogarna, och varg och björn tränger på. Samtidigt krig, attentat och naturkatastrofer. Askregn, tsunamis, översvämningar och storbränder drar över vår planet. Ideologier och samfund rämnar. Man kan tro att själve djefvulen driver spel med oss.

Mitt i all vår högteknologiska hype är folk på flykt undan maktgalna ledare och de eskalerande naturkatastroferna. Vi reser snart mot Mars och redan kikar vi mot universums avlägsnaste förflutna. Genetiker och arkeologer mutar in nya spännande  kunskapsområden. Samtidigt gör våra medpassagerare på jorderesan – insekterna och de otaliga virusbataljonerna – framgångsrika attacker mot vår hälsa. Vi läser om allt från köttätande flugor till hotande farsoter som ebola, elaka fågel- och svininfluensor, stickmyggor och mördarbakterier.

Kanske inte så konstigt då, att vi får alltfler teatraliska gaphalsar till politiker, nu även i fordom stabila demokratier. Efter oss syndafloden? Vad väntar oss runt hörnet? Britterna lämnar snart den krängande EU-skutan, och fru Merkel börjar nog bli trött på att hålla folk kvar på däck. Hon måtte längta efter sin pension nu…

Jag hörde finansmannen Hagströmer lägga ut texten igår i P1 Sommar. Han drömmer om  s.k. meritokrati, dvs att smarta pudlar i form av affärsmän som han själv borde leda världens nationer. Redan de gambla grekerna… Tänk er en regering med P.G. Gyllenhammar, Wallenbergarna, Melker Schörling, Lundberg och ett halvdussin till. Det vore intressant att bugga ett slikt rådsmöte om nationens framtid. Men demokrati vore det definitivt  i n t e.  Bevare oss väl. Vi har redan Boris Johnson och Trump nu. Och vi har haft Berlusconi. Räcker inte det? Minns tidigare teatraliska demagoger i vårt Europa.

Det hade varit intressant att höra hur Hagströmer skulle ha agerat om han vore Sveriges finansminister idag. DET kunde ha blivit ett kul Sommarprat! Men det var väl för riskabelt. Twitter kunde ha gått bananas…

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Arkeologi, Astronomi, England, Film, FoU Vetenskap, Media, Miljö, Politik, Radio, Statistik och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.