Nu rönnbären rodnat har…

rönnbär (2)I morse vid frukostbordet såg jag plötsligt genom äppelträdets lövverk någonting rött bortom jordkällaren. Det var rönnbärs-trädet vid tomtgränsen som nu visar sin fulla prakt. Nå, jag har flera rönnbärsträd, även på husets framsida – en smärre ridå utefter infartsvägen av rönn och småtallar. Och en björk som måste vara minst 100 år. På marken inunder björkens skyddande tak en matta av liljekovalj, och alldeles intill vägkanten breder den milda gula ängskovallen ut sig alltmer, till min glädje. Den har kommit att bli mig sällsynt kär.

Äppelträdet bär rikligt med frukt i år. Förra året var det nästa noll, och inte vet jag varför. Kanske behövde det gamla trädet med sina glasklara sommaräpplen bara vila ett år, eller så hann humlor och bin inte vakna till liv i tid det året. En trädgård så full av spännande och oförutsägbart liv. Fjärilarna har förresten varit osedvanligt många i år – citron, nässel, pärlemor och påfågelöga. Från radion hörs glada utrop och skratt efter nattens OS-guld. Simmardrottningen Sarah just nu oslagbar på sin favoritdistans – 100 meter – fjäril! Schmetterling, farfalle, butterfly – nog har den fått vackra namn också.

Jag slår om till P2 lagom till kaffet och mackan, och där spelas hyllningar till Sarah i form av Frans Lehar, och någon har önskat en spänstig marsch. Jag känner igen den, men gissar fel. Det är inte Södermanlands regementes, utan Kronobergs. Två av våra mest spelade marscher. De får mig att minnas alla hästdefileringar på Solvalla under 1960-talet, då hästarna intog arenan och visade upp sig för publiken. Kanske borde jag maila P2 och önska Helsinglands regementes marsch – hälsingarna som gjöt sitt blod för att försvara Finland vid Oravais.

Well, vinden vajar trädkronorna fram och åter – det blir nog en fin sommardag. Med Emmas silvermedalj på cykel och Sarahs guld så här redan första dagarna, så blir resten av tävlingarna mindre hysteriska i media får vi hoppas. Men sportjournalister är ju ett gapigt släkte som aldrig blir nöjda och ständigt ska spekulera i flera guld. Mera glass, mera glass i stora lass 🙂 Rio de Janeiro, Januarifloden!

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Media, Miljö, Musik, Norrland, Radio, Sport och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.