Clinton tog svenskstaterna Illinois, Minnesota och California

Så vann det unkna patriotiska USA över det öppna framgångsrika USA, i en holmgång som vi sent skall glömma. Man kan också se det som en nutida amerikansk klasskamp – där fattiga vann över rika, avstannande vidsträckt landsbygd vann över öar av vräkig urban modernitet, blue collar över white collar. I det så kallade Rostbältet sopade Trump hem allt – ända upp i kväkarnas hjärta Pennsylvania, där han vann så knappt som med 49-48. Pennsylvania där svenskar grundade New Sweden 1638 under vår stormaktstid. Pennsylvania där de första oljeborrningarna startade 1859 utanför Titusville. Pennsylvania med storstäder som Philadelphia och stålstaden Pittsburgh.

Den sista grisen nöffade till och bet ifrån sig – en sista gång? Kanske dags att läsa om Orwells Animal Farm som vi fick läsa på engelska i läroverkets dagar på 60-talet. Orwell är ständigt aktuell, vass och rolig.

Uppenbarligen var USA inte redo för en kvinna riktigt ännu. Inte direkt efter non-white Obama som hastigt med storm lyckades forcera den seegha konservativa vallen, och dessutom lyckades med konststycket att bli omvald. Men nej, att sedan släppa fram en kvinna också – nej, där gick gränsen denna gång. Framför allt inte en kvinna som Hillary Rodham som hade varit med så länge att hon var alltför förutsägbar, lite trött, kanske också framstod som lite körd? Efter en ganska lång period av amerikanska motgångar som ledande industrination – med Kina, Indien och Sydkorea flåsande i ryggen – förväntade sig trumpisterna en ledare som utstrålade självsäkerhet, pondus, punch – och hopp. De tyckte sig se det hos tuppen Trump. Det så kallade prekariatet såg sin chans att äntligen slå tillbaka med full kraft – de hade hittat sin katalysator, han som kunde servera dem de enkla slagorden och pumpa upp deras förväntningar med den klassiska agitatorns grepp. Trump har politiskt väderkorn och ego som få – däri ligger hans speciella begåvning. Han såg blottorna i systemet, och han trummade på tills allt rasade omkull. Allra bäst gick han i Wyoming där han fick 70% av rösterna.

Vilda Västern är ännu en tid som förut. För att använda en radda av dagens politiska floskler: Vi får hantera den här tuffa utmaningen nu. Och gilla läget i fyra år. Det går fort.

The Green Party med Jill Stein for President nämndes inte en enda gång under de valvakor jag betade av. Hon fick som mest 2% i några delstater. Snabbaste delstatssiffror fick jag förresten i natt i nallen från Huffington Post. Hillary Clinton vann som väntat i många storstäder. Och hon tog hem alla tre staterna med största andelen svenskättlingar. I California vann hon med 61-33, Illinois 55-39 och Minnesota 47-45. Och i städerna Los Angeles 71-23, Chicago 74-21, Minneapolis 64-29, Bronx i New York gick 89-10, och Washington D.C. otroliga 93-4! Men vad hjälpte det. Majority rules…

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Historia, Media, Politik, Press, Radio, Statistik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.