SM-veckan i Söderhamn 2017… och Skid-SM 1951

sm-pa-skidor-i-soderhamn-1951Den 30 januari startar SM-veckan i Söderhamn, och lokaltidningen Söderhamns-Nytt har nu gjort en bilaga med folkkäre Mohedssonen Anders Södergren på omslaget. Förutom SM på skidor så är det en hoper andra SM-tävlingar i bygden denna vecka – även antagonisterna i Bollnäs har fått en del av arrangemangen. Vännen JK bördig i Söderhamn, minns hur han som 5-åring såg fackeltåget förra gången det var skid-SM i Söderhamn – 1951. Han har också sänt mig affischen i typiskt 50-talsstuk. Kul att se. Han bifogade också ett pressklipp från evenemanget, som stödjer hans egen minnesbild: vestmanska-villan”SM på skidor går i repris i Söderhamn. Jag vet för jag var med och jag minns! Det var för 66 år sedan. Vad jag minns är att jag var med pappa på Rådhustorget och tittade på fackeltåget som kom på skidor nerför Västra Berget. Det slingrade sig som en orm från väster. Plötsligt försvann facklorna och senare har jag förstått att de doldes av tornet på Vestmanska villan. Alltså kåken där diskot Pussy Cat låg ett tag. Eller där Förvaltningshuset nu ligger. Då var jag ganska precis 5 år och 2 månader gammal. Och mitt minne gäller bara den ringlande ormen av facklor som försvann bakom tornet plus att gubbarna var klädda med vita jackor eller anorackar då de kom fram till torget… Jag har nåt minne av att det var vår högt värderade teckningslärare på Söderhamns H.A.L. som hade gjort SM-affischen, Gunnar Österström.” (Nedre bild: Vestmanska villan)

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Hälsingeforsk, Historia, Media, Norrland, Press, Söderhamn, Söderhamn, Sport och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till SM-veckan i Söderhamn 2017… och Skid-SM 1951

 1. DiJanneh skriver:

  Nice to hear, Jona. Welcome back! / DiJanneh

  Gilla

 2. DiJanneh skriver:

  Thank you for kind response, John. Welcome back! / DiJanneh

  Gilla

 3. John skriver:

  I’ve been browsing on-line more than 3 hours these days, but I never discovered any interesting article like yours.
  It is lovely value enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content material as you did, the web might
  be a lot more helpful than ever before.

  Gilla

 4. Jona skriver:

  I visited multiple blogs however the audio feature for audio
  songs existing at this web site is actually excellent.

  Gilla

Kommentarer är stängda.