Jordskalven i Arbrå

Ett kraftigt jordskalv registrerades i Hälsingland på måndagseftermiddagen. Det var strax efter kl 15 på måndagen som hus på flera platser i Hälsingland drabbades av jordskalvet. Skalvet inträffade 15:08 svensk tid på Orsa finnmark väster om Ljusdal, omkring 40 km söder om Sveg, och 70 km norr om Mora. – Det var ett för svenska förhållanden ovanligt kraftigt skalv, säger Reynir Bödvarsson, projektledare vid institutet för geovetenskaper vid Uppsala universitet. Enligt honom uppmättes skalvet till 4,1 på Richterskalan och låg på 12,5 kilometers djup.

– Skalv av denna magnitud är ovanliga i Sverige, i medeltal inträffar ett skalv med magnitud över 4 per årtionde. Några skador har inte inrapporterats. – Jag tror inte att det blir några skador trots det kraftiga skalvet, säger Reynir Bödvarsson. Skalvet kändes inom ett stort område från Dalarna och Gästrikland i söder till Sundsvall i norr.

Ingegerd Axman i Arbrå berättar att skalvet fick bokhyllor och porslin i skåpen att skaka. Något liknande hade hon aldrig tidigare upplevt. I Eriknäsbo rymde fem kvigor när ett grindslås hoppade upp av vibrationerna…” (15 september 2014, Ljusdalsposten)

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Arbrå, FoU Vetenskap, Historia, Media, Miljö, Norrland, Press, Radio, Söderhamn och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.