Alfta 26 mars: Kaleidoskop – Bishop Hill

DSC_0067 (2)Det var söndag kväll kl 18 när folk samlades i Alfta Hembygdshus för att höra föredrag om livet i Bishop Hill när det begav sig. Det var 1846 som de första stora grupperna av erikjansare från Hälsingland, Uppland, Dalarna, Gästrikland och Härjedalen anlände till prärien i den allra första stora vågen av svenska emigranter som sökte sig till Nord-Amerika. Deras ledare var den självutnämnde profeten Erik Jansson – född i Biskopskulla socken norr om Enköping, bonde i Österunda socken, och under sin sista tid i Sverige bosatt i Forsa i Hälsingland, innan han jagad av myndigheterna tvingades gå under jorden och så småningom fly Sverige på våren 1846. Via hamnen i Oslo tog han sig med hustru och barn och några anhängare över Atlanten till New York. Under hösten samma år anlände skepp från Gefle och Stockholm med många hundra anhängare. I Alfta fick Jansson överlägset flest följare – sammanlagt över 300 lämnade sin hembygd och for.

DSC_0053 (4)Kvällens föredragshållare hade kommit långväga från USA för att berätta, båda ättlingar till dessa erikjansare. Efter ordförande Stefan Anderssons inledning, greppade Brita Butler-Wall mikrofonen och berättade på svenska intressant om de många byggnaderna i Bishop Hill, deras tillkomst och funktion. Efter pausen fortsatte Bob Nelson, som visade oss hur mängder av spännande arkivmaterial i Bishop Hill nu fotograferas för att säkras inför framtiden. Mycket är skrivet om Bishop Hills historia både i Sverige och i USA, men i arkiven finns mycket mer att granska och skriva om.  En givande kväll för oss alla som var närvarande, och jag hade själv med vänner från Söderala tillfälle att språka med Brita och Bob några timmar innan de skulle framträda under kvällen. / jeha

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Hälsingeforsk, Historia, Litteratur, Norrland, Politik, Religion, Söderala, Söderhamn och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.