Fosterlandet kallar 18-åringarna

2017-01-28 Dawn (3)Nästa vecka får Gävleborgs 18-åringar det brev från försvarsmakten som är första steget i inkallelsen till militär värnpliktstjänstgöring. Det är första gången sedan värnplikten lades i malpåse 2010 som Sveriges ungdom nu på nytt ställs upp till rikets försvar. Försvarsmaktens brev postas idag och dimper alltså ner Gävleborgs brevlådor dagarna efter 1 maj. Mottagarna måste inte ställa sig i givakt direkt, däremot är det hög tid för den som fyller 18 år i år att på allvar förbereda sig på en framtid i uniform med vapen i hand. Överstelöjtnant Raymond Iller, chef för försvarsmaktens Gävleborgsgrupp på Kungsbäck i Gävle tror att de flesta som får brevet kommer att bli mer förtjusta än förskräckta: – De kommer förstås att känna sig utvalda, säger han.

Det är ingen inkallelseorder som dimper ner i brevlådan, utan ett informationsbrev med kod och inloggningsuppgifter till Rekryteringsmyndighetens hemsida. Där ska 18-åringar svara på ett antal frågor i det så kallade beredskapsunderlaget: – Det är frågor om vilken person man är – alltså frågor som syftar till att avgöra om man platsar i försvarsmakten och frågor om vilken inställning man har till försvaret, förklarar Raymond Iller. Det är var och ens plikt att svara på frågorna. Det är ingen idé att vägra: – Nej, man är skyldig att besvara frågorna, konstaterar Raymond Iller…” (P4 Gävleborgs site, excerpt)

88 000 kallas, både pojkar och flickor, men i slutändan blir det bara de 4500 bästa soldatämnena som ska sållas fram via tester och frågeformulär. För de utvalda blir det efter mönstringen först 4 månaders grundläggande militär utbildning någonstans i Sverige, följt av vidareutbildning a 9 eller 11 månader beroende på vapenslag, och befattning.

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Försvaret, Historia, Media, Norrland, Politik, Radio och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.