Musikens pärlor (29): Helsinge regementes marsch

En spänstig marsch är aldrig fel om man vill pigga upp sig. I så fall lyssnar jag gärna på Kungliga Helsinge regementes marsch. Den lär vara komponerad av en viss Hermann Schmidt (1885-1950), och skall även vara känd under namnet ”Der Schutzgeist”. Regementet i Gefle där min morfar Ivar gjorde rekryten som kalfaktor åt överste Nyström är numera lagt i malpåse, men det senaste året har politikerna vaknat ur sina rosa drömmar och börjat skaka liv i det stort nedbantade svenska försvaret. Den stora höstövningen Aurora i mellansverige och på Gotland, är förresten nyligen avslutad, och ÖB och alla försvarsvänner som uttalat sig tycks vara mycket nöjda med utfallet. Hälsinge regementes insatser på slagfältet kan läsas om på annan plats.

Många knektar i det svenska Indelninsgverket baserat på bondesamhällets administrativa indelningar i roten, fick sätta livet till. Manfallet var särdeles stort i början av 1800-talet då Finland skulle försvaras mot tsarens övermäktiga trupper. Vår förste Bernadotte på tronen släppte Finland i fredsförhandlingarna med tsaren, och byggde en union Sverige-Norge istället under resten av 1800-talet, något som länge sörjdes i svensktalande Finland. Vem vet – kanske kan I14 väckas till liv igen? Under tiden får vi lyssna till Hälsinge Regementes marsch:

https://youtu.be/OUmUTaGWf_8

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Försvaret, Historia, Norrland och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.