Musikens pärlor (30): Ebba Forsberg – För att jag älskar dig

Ibland zappar man runt på YouTube och letar efter nånting, och hittar plötsligt oerhört bra grejer som man aldrig någonsin har hört. Trots att Ebba Forsberg gjorde sin första platta 1997 och har gjort mycket sen dess, så hade jag aldrig hört hennes namn. Kanske för att hon sällan sökt rampljuset i TV och för att jag sällan eller aldrig går på konserter. Men så var hon där på YouTube med Wiehe. De har tydligen lirat mycket och ofta tillsammans. Melodin hon sjöng var svindlande ömsint, stämningen andlös, och hennes framförande kan knappast bräckas hädanefter. Make you feel my love skrevs av Bob Dylan. Lyssna gärna på Dylans egen slammerversion och jämför, men han kan nog lägga ner nu. Ebba sjunger den till piano, som känns självklart. ”Fan i helvete vad vackert” skriver en av de 74 kommentarerna. Antalet nedladdningar är över 500.000… Ebba är född 1964 när jag tog studenten i Blackeberg, och hon är dotter till filmregissören m.m. Lars Lennart Forsberg som bland mycket annat gjorde flera filmer på Stig Slas Claessons böcker (ex. Vem älskar Yngve Frej, På palmblad och rosor, Måndagarna med Fanny).  Vi har ruggigt mycket begåvat folk i det här landet.

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Film, Kultur, Media, Musik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.