Oskarshamn, skräp och reaktorer

Ur OKGs personaltidning Kärnpunkten:

”Att förhindra bränsleskador på O3 – främst en skräpfråga

100 miljoner kronor! Det är den lägsta prislappen för vad ett stopp på Oskarshamn 3 (O3) orsakad av en bränsleskada kostar. Två stopp under en driftcykel kan helt avlägsna företagets lönsamhet och äventyra OKGs fortsatta framtid.”

TEXT : Henrik Eriksson

”Den allvarliga frågan berör alla och envar på OKG och nu tas krafttag för att få bukt med den kostsamma bränsleskadeproblematiken en gång för alla. Lotta Pernius, produktionsplanerare på P3DS, har i uppdrag att komma till rätta med bränsleskadorna på O3. … En enda liten metalltråd av millimeterstorlek kan nöta hål på bränsleinkapslingen och orsaka ett mycket kostsamt produktionsstopp. Sådant skräp fastnar gärna i spridare i den övre delen av bränsleelementet. Spridare är de hållare som håller bränslestavarna, med urankutsarna i, på plats i bränsleelement. Där vibrerar det lilla skräpet på grund av kylflödet i reaktortanken och kan så småningom nöta hål på kapslingen. Eftersom detta då påverkar mängden fritt uran i processvattnet, går man ner med anläggningen för att åtgärda skadan…”

http://okg.sidvisning.se/karnpunkten_januari_2018/

Bild: Reaktorhallen, Oskarshamn 3
”Fakta: Svensk kärnkraft: En stor del av svensk kärnkraft, som stod för en dryg tredjedel av svensk elproduktion i fjol, är på väg att fasas ut i förtid. Statliga Vattenfall har i dagsläget sju reaktorer i drift. Två ska stängas 2020, Ringhals 1 och 2, enligt beslut förra året. Kvar är då fem reaktorer, två reaktorer i Ringhals och tre i Forsmark, som behöver nyinvesteringar för att klara skärpta säkerhetskrav. Kärnkraftsoperatören OKG, med finländska Fortum och tyska Uniper som ägare, driver de tre reaktorerna i Oskarshamn. En av reaktorerna är redan avstängd, ytterligare en är planerad att stängas av nästa år. (Källor: Vattenfall, OKG)”

 

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i FoU Vetenskap, Media, Miljö, Politik, Press och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.