Eldprovet i Paris

poster-eldprovetVid varje besök i kongliga hufvudstaden brukar jag försöka klämma åtminstone en ny film, och gärna två. Efter den avslutande konserten med Bo Kaspers på Cirkus nyligen, blev det dan därpå en film på Sture, Eldprovet. Det fanns minst 3-4 rullar att välja på inom nära räckhåll från hotellet – t.ex. C’est la Vie eller ryska Saknaden. Så varför Eldprovet? Jo, jag var lite nyfiken på Daniel Auteuil. Jag minns första gången jag såg honom på vita duken. Det var när han räddade en kvinna från att hoppa från en bro. Han uppträdde som knivkastare och jag vill minnas att kvinnan fick den stora äran att bli hans assistent och stå framför måltavlan. Men det var bra många år sedan, 1999. Den flickan spelades av Vanessa Paradis (La Fille sur le Pont, regi Patrice Leconte). Sedan dess har Auteuil gjort mängder av roller…

Eldprovet var ganz gut. Kan rekommenderas. Ung, tuff arabisk jänta från förorten börjar vid universitetet i Paris, och kommer för sent till sin första föreläsning… Ajaj, inte bra. Hon blir ett tacksamt objekt för den självupptagne läraren i retorik att läxa upp. Han njuter uppenbarligen av att förödmjuka henne med en utdragen utskällning inför sitt stora auditorium fullt av studenter. Men han ligger själv skrynkligt till i livet, både i privatlivet och karriären, vilken vi snart blir varse…

”Eldprovet i regi av Yvan Attal har hyllats av de franska kritikerna och setts av 1,2 miljoner biobesökare i hemlandet. I huvudrollerna ses den lovordade nykomlingen Camélia Jordana spela mot en av fransk films mest meriterade skådespelare, Daniel Auteuil som har belönats med två Césarpriser och tolv nomineringar. Auteuils genombrott kom 1986 i Jean de Florette, senare har han även setts i För min dotters skull, Innan frosten och Michael Hanekes Dolt hot.” (Kino.nu)

Camélia Jordana är född 1992 i Toulon av fransk-algeriska föräldrar, och blev som 16-åring antagen till Nouvelle star – den franska motsvarigheten till Idol, där hon slutade 3:a. Fick skivkontrakt, debuterade 2010, och har sen dess haft hits i Frankrike, Belgien och Schweiz. Hon gjorde en rulle 2012 och fick i fjol sitt genombrott i Eldprovet. Rollen är det hittills största hon gjort på film och hon höjer sin motspelare Daniel Auteuil till skyarna. – Jag var nervös innan jag skulle träffa honom, han är ju en veteran, men han var så oerhört nertonad och rolig. Vi skrattade mycket, säger hon… – Jag gör film, jag gör musik, jag spelar teater, jag har till och med varit med i en modern tolkning av La bohème. Camélia har redan ett par nya filmer på gång, samtidigt som hon arbetar med sitt tredje album. Och hon har inga problem med att entusiastiskt tala om allt. – Jag älskar att prata och inte minst debattera och argumentera. Yvan och jag flög ihop flera gånger under inspelningen. Då exploderade det. Vi har båda temperament. Men oftast var det han som hade rätt, säger hon. (Källor: TT och Gunnar Rehlin)

Eldprovet hade svensk biopremiär den 23 mars. Regissören Yvan Attal växte liksom Neila i filmen upp i en sliten förort. Jag noterar i Wikipedia att Auteuil också har en koppling till Alger – han är född där 1950!

 

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Film, Kultur, Skolan, sociologi, Språk och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.