Ettore Scola 2016, och nu 2018 även Vittorio Taviani död…

Kaos1.jpg(SR) ”En av den italienska filmens största regissörer, Vittorio Taviani, har avlidit efter en längre tids sjukdom. Han blev 88 år gammal. Vittorio Taviani har tillsammans med sin bror Paolo Taviani regisserat ett femtiotal långfilmer, varav den mest kända är ”Padre padrone” som vann Guldpalmen i Cannes 1977. De har genom åren tillsammans gjort flera filmatiseringar av litteraturens klassiker och 2012 fick de Guldbjörnen vid filmfestivalen i Berlin för filmen ”Cesar måste dö”. De båda bröderna var aktiva in i det sista, i fjol kom deras sista film tillsammans – ”A private affair”.

”Quattro novelle di Luigi Pirandello (L’altro figlio, Mal di luna, La giara, Requiem) con un prologo e un epilogo in forma di ”Colloquio con la madre” (tratto dal racconto Colloqui con i personaggi) in cui Antonutti impersona lo scrittore siciliano (1867-1936). Fedeli alla propria poetica, i Taviani hanno scelto quattro storie di campi e contadini, di umiliati e offesi alle prese con la miseria, l’ingiustizia, le superstizioni. La migliore è, forse, ”Mal di luna” in cui si raggiunge una magica fusione tra orrore, pietà, erotismo; la meno riuscita è ”Requiem” dove l’ideologia (gli intenti di analisi storico-sociale) ingenera un certo monumentalismo dilatato. In un secondo tempo i Taviani decisero di eliminare uno degli episodi: in Italia fu tolto Requiem, in Francia La giara. Regia: Paolo e Vittorio Taviani Con: Biagio Barone – Ciccio Ingrassia – Claudio Bigagli – Franco Franchi – Margarita Lozano – Omero Antonutti – Regina Bianchi Anno: 1984 (Fonte: il Morandini)” (Istituto Italiano di Cultura, Berlino)
Paolo Taviani, född 8 november 1931, och Vittorio Taviani, född 20 september 1929 båda i San Miniato, Toscana, är en italiensk filmskaparduo. De är bröder och har sedan karriärens början arbetat tillsammans och regisserat sina scener växelvis. Deras tidiga verk är präglade av socialrealism med vänsterpolitiska teman. Sedan 1980-talet har de rönt uppmärksamhet med filmatiseringar av europeiska litteraturklassiker… Kaos, utgiven 1984, utspelar sig på 1800-talets Sicilien och bygger på ett antal noveller av Pirandello. Bröderna Taviani har även filmatiserat verk av författare som Tolstoj, Goethe och andra. År 2012 fick de Guldbjörnen i Berlin för Caesar måste dö, som handlar om hur en grupp fängelseinterner sätter upp Shakespeares pjäs om Julius Caesar…” (saxat ur Wikipedia)
Taviani - 3 filmerKaos4
Filmer:
 • L’Italia non è un paese povero (1960)
 • Un uomo da bruciare (1962)
 • I fuorilegge del matrimonio (1963)
 • I sovversivi (1967)
 • Sotto il segno dello scorpione (1969)
 • Den heliga Mikael hade en tupp (San Michele aveva un gallo) (1972)
 • Fulvio, revolutionären som svek (Allonsanfan) (1974)
 • Padre padrone (1977)
 • Il prato (1979)
 • San Lorenzonatten (La notte di San Lorenzo) (1982)
 • Kaos (1984)
 • God morgon Babylon (Good morning Babilonia) (1987)
 • Solen även om natten (Il sole anche di notte) (1990)
 • Fiorile (1993)
 • Kärleksöden (Le affinità elettive) (1996)
 • Tu ridi (1998)
 • Resurrezione (2001) – TV-serie
 • Luisa Sanfelice (2004) – TV-serie
 • La masseria delle allodole (2007)
 • Cesare deve morire (2012)
 • Meraviglioso Boccaccio (2015)
 • ………………………………………………………………………………………………….

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Film, Historia, Italien, Kultur, Litteratur, sociologi, TV och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.