Valkompasserna är bedrägliga

Vänern 20180625.jpgSnart är det åter val, och i år är valkompasserna allt fler att välja på i media. Men se upp – det handlar inte om någon exakt vetenskap. Att bli politiskt insorterad utifrån 25-30 frågor om dagsaktuella politiska frågor, är ungefär lika pricksäkert som att skjuta flugor med hagelgevär. Jag kunde förstås ändå inte låta bli att testa min partifärg hos tre olika  valkompasskonstruktörer – TT, Aftonbladet och Expressen. Alla ihopkokade av diverse statsvetare och andra experter. Och mina farhågor om dålig prediktion besannades.

TT ansåg att jag höll mest med både sossarna och Sd – till 62%, dvs i nästan 2 frågor av 3. Högst märkligt att (s) och (Sd) skulle bedriva så likartad politik! Är det förklaringen till att så många arbetare har gått över till Sd? Om de tycker så lika så borde de ju rimligen bilda gemensam regering, kan man tycka. Men jag tror varken Löfvén eller Åkesson gillar den tanken. Minst höll jag med näringslivets röst i riksdagen, Sveriges Maggie Thatcher Lööw. Expressen menade ännu tydligare att jag mest höll med (s) och (Sd) – i hela 70% av deras frågebatteri.

Närmare sanningen kom dock Aftonbladets test där jag låg närmast vänsterpartiet (62%), sossarna (56%) och Mp (47%). I alla tre testen låg jag längst från Centern – där fanns åtminstone ett resultat där alla tre valkompasserna kom till samma slutsats. Men märk väl – jag ansågs bara överens med dessa tre partier i 50-60% av frågorna, i nästan hälften av frågorna var jag inte överens med dom. Slutsats: Jag borde kanske låta bli att rösta? Ingen tycker ju som jag… Men sådan är politiken – du kan aldrig vänta dig att hitta ett parti där total kongruens råder mellan dina och partiets åsikter. Det är logiskt, eller hur. Annat vore ju minst sagt skrämmande. Tanken vore absurd 🙂 Möjligen finns den hos några av dagens mera omtalade presidenter…

För att öka precisionen i testen får man uppge sina tre mest angelägna av de ställda frågorna. Allting är ju inte lika viktigt för oss. Somligt har man ingen bestämd uppfattning om, och i vissa fall är det omöjligt att vare sig hålla med om eller såga. Frågan kan också vara för komplicerad för så vaga och schablonmässiga svar som lite och mycket… Men det räcker ändå inte. 100 frågor hade givit bättre precision förstås. Men vem har tid och råd att konstruera såna test för allmänheten? Och vem har tid och ork att svara på så många frågor?

I dagsläget så är det för mig viktigast att staten återtar ansvaret för grundskolorna och gör slut på vinstjakten, att atomreaktorerna stängs av och skrotas, och att tiggeriet äntligen förbjuds. Det är nog många som kan hålla med om detta. Eller? (Foto: J. Krabo)

 

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Media, Pensioner, Politik, Press, Skolan, sociologi, Statistik och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.