Lång het sommar: Bränderna kring Kårböle, juli 2018

Branden var bara en kilometer från Kårböle…

(P4 Gävleborg) ”Skogsbranden på Nötberget var endast tusen meter från Kårböle när det var som närmast. Hans Nornholm som är operativ chef på räddningstjänsten berättar om den dramatiska natten när branden stoppades. – Vi lyckades hålla branden ungefär en kilometer från Kårböle. Där har vi en begränsningslinje och dit var elden och vände, säger Nornholm. Hur lång tid det dröjer tills Kårböleborna kan flytta tillbaka hem är ännu oklart…”

Wikipedia: ”Kårböle skans var en försvarsanläggning belägen vid Ljusnan, strax sydost om Kårböle i Hälsingland. Den var framförallt under 1600-talet ett skydd mot angrepp från norska trupper i Härjedalen, fram till nedläggningen 1679…” (Foto från början av 1940-talet, ww2, Arkiv Hallström-Hansson)

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Försvaret, Hälsingeforsk, Historia, Norrland och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.