Spanska sjukan och ryska snuvan i Söderhamn – 1918 och 1889

Omslag- Spanska sjukan & ryska snuvan, (Zamzar)

”… Vi är i början av augusti, och spanska sjukan har nu fått fäste ordentligt i både Bollnäs och Hudiksvall. Den 5 augusti rapporteras att provinsialläkare Behrman i Hudiksvall själv är sjuk. Vid mitten av månaden är tre av stadens läkare sängliggande. Turen är i augusti också kommen till Söderhamn. En lördag i början av månaden kommer den statliga Bränslekommissionens bogserångare Viking in till Stugsund från Stockholm. Man har smittan med sig ombord. Via fem fall i Stugsund söker sig sjukdomen snabbt vidare in mot Söderhamn. Men också ett besök i Bollnäs kan vara ödesdigert. Söderhamns Tidning den 7 augusti: ‘Ett dödsfall som tros vara påskyndat av spanska sjukan är avlidne verkmästaren vid Söderhamns Litografiska AB:s bokbinderi Hans Ingmansson. Han hade en längre tid i våras vårdats på lasarettet för förtätning i lungsäcken, men blev bättre och företog för några dagar sedan en semesterresa till Bollnäs där spanskan f.n. grasserar. Insjuknade ånyo i lunginflammation och influensa och avled hastigt av hjärtslag. I Bollnäs natten till igår ett dödsfall. Provinsialläkare Böhme i Söderhamn tillkallades till en sjuk järnvägstjänsteman i Höghammar. Stod ej att rädda. Sjukdomen har nu även nått Bergvik och Norrala där några fall konstaterats. I Stockholm är nu 10 % vid SJ sjuka, 25 % vid spårvägsbolaget, 30 % vid telegrafen och 45% vid telefonbolaget…’

Ingmanssons fall kan ses som en illustration till en viktig aspekt på influensans effekter – att viruset ofta gjorde grovjobbet, innan streptokocker och andra bakterier fick chansen att sätta in dödsstöten. Den 9 augusti har tidningen talat med de ansvariga läkarna i Söderhamnsregionen.  De försöker dämpa oron och lugna allmänheten: ‘Spanska sjukan synes dessbättre icke vilja slå rot här i Söderhamn, enligt vad andre stadsläkare doktor Tretow upplyser för oss idag. De sekundärfall som han sett, är mycket lindriga. Provinsialläkaren i Söderhamns distrikt dr Böhme, har heller icke några nya fall förutom de förut nämnda i Norrala och Bergvik att inberätta  från sitt distrikt.’

Men Erik Tretow och Henrik Böhme får snart ändra uppfattning. Tretow kommer att få räkna in närmare 800 insjuknade i själva staden, och Böhme uppskattar totala antalet drabbade i hela Söderhamnsregionen till närmare 5000 när det värsta är över – i mars året därpå…”   

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pandemi
https://sv.wikipedia.org/wiki/Spanska_sjukan
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ryska_snuvan

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Arkeologi, DNA, FoU Vetenskap, Historia, Litteratur, medicin, Miljö, Söderhamn och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Spanska sjukan och ryska snuvan i Söderhamn – 1918 och 1889

  1. DiJanneh skriver:

    Tryckt i liten upplaga. Liggande A5. Rikt illustrerad. Första upplagan slut.
    Andra upplagan finns i lager i bokhandeln att beställa, och på Solentros hemsidor: ”Spanska sjukan och ryska snuvan” med exakt samma innehåll som första upplagan.

    Gilla

Kommentarer är stängda.