Köerna till valllokalerna – självmål av (s)?

Regeringen kan mycket väl ha avgjort valet till Kristerssons fördel med sin egen obegripliga proposition om ökad sekretess i vallokalerna. Om regeringen nu faller på bara 40.000 röster så kan det faktiskt ha inneburit fall på eget grepp. Under alla val jag har deltagit i har den tidigare proceduren med valsedlar från utdelare utanför lokalerna, och bord med sedlar i förrummet, fungerat alldeles utmärkt. Ville man absolut vara hemlig inför andras ögon så kunde man ju ha med sig valsedlar hemifrån, eller plocka ett antal olika parti-sedlar på plats i lokalen. Jag vet inte vilka instanser som kritiserat den svenska val-modellen, men ändringen ter sig överdriven och byråkratisk. Tyvärr. Hörde i media att justitieminister Mollgan är den som lagt regeringens proposition. Hans tid som minister bör därmed definitivt vara över.

Själv for jag till min vallokal i sydöstra Hälsingland vid 15.30, och fann då en kö utanför lokalen som var 60-70 meter lång. Jag for då vidare, och tänkte att det får väl bli om någon timme senare då. Då jag återkom var kön kvar, och ännu längre. Jag körde hem för att äta. Vid återkomsten såg jag på långt håll att där var ännu fler bilar än förra gången. Jag parkerade och satte mig en stund att se hur fort kön rörde sig framåt. Det var inte alls upp-muntrande. Snigelfart. Detta var ju inte sant! Jag har aldrig varit med om maken… Vad gör dom där inne? Med den makliga kön skulle det ta minst en timme att komma in.

Vid ett sista fjärde besök 19.15 ringlade kön säkert hundra meter lång, och de parkerade bilarna var lika många som vid en sommarauktion. Jag gav upp och drog hem, förbannad och besviken. På webben läste jag i lokaltidningen att situationen var likadan vid ytterligare 2-3 vallokaler i min kommun. Jag skickade ett sms om mina erfarenheter till lokaltidningen, och slog på teven för att följa kvällens valvaka. Klockan var 20 och man stängde just vallokalerna runt om i landet. Flera rapporter hade även där inkommit om långa köer. Fiaskot med den nya proceduren var ett faktum. Skulle detta kunna påverka valutgången? Vilka mer än jag gav upp och struntade i att rösta? Förmodligen många äldre som jag? Stressade småbarnsföräldrar? Väljare med låg motivation som gav blanka fan i det hela när de måste köa så länge? Det var knappast Kristerssons eller Sd:s starkt motiverade väljare som gav upp – de hade förmodligen ork att köa och få visa sitt missnöje med regeringen. Till eftervärlden kommer jag att minnas detta som Kövalet. / jeha

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i Politik, Söderhamn och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.