Tyskland visar vägen – ett säkrare centraleuropa

Tyskland stänger sina tre sista kärnkraftverk

LÖRDAG 15 april 2023

 • På lördagskvällen tar Tysklands drygt 60-åriga era med kärnkraftverk slut när de de tre kvarvarande kärnkraftverken i landet stängs av.
 • ”Man frågar sig verkligen om det är sant, men det är en riktigt bra dag”, säger den 75-årige Gerd Otten från Lingen som lokalt sett är en av de mest kända atomkraftsmotståndarna.
 • Under det senaste året har opinionen svängt och en majoritet av tyskarna vill nu se ännu en drifttidsförlängning av de återstående kärnkraftverken, men regeringen sa nyligen att beslutet att stänga är oåterkalleligt. / Daniel Alling, Lingen
 • Sveriges största kärnreaktor, Oskarshamn 3, håller stängt i 55 dygn för ett årligt planerat underhåll. Klockan 16 på lördagen kopplades reaktorn bort från elnätet vilket sammanföll med att Tyskland stängde sina tre kvarvarande kärnkraftsreaktorer.

TT: 4 apr 2023 kl 16.17: ”Bilder tagna av en sond inuti en av kärn-kraftverket Fukushimas tre smälta reaktorer väcker oro. Frågan är vad de dokumenterade skadorna innebär för säkerheten vid kraftverket i händelse av en ny naturkatastrof.

Ny Teknik: ”Tio år efter kärnkraftshaveriet i Fukushima återstår mycket röjningsarbete. Radioaktivt vatten är det största problemet vid anläggningen. Ännu har inte några rester från härdsmältan plockats bort.

Katastrofen i Fukushima: En jordbävning med magnituden 9,0 orsakade den 11 mars 2011 en tsunami som ledde till tre härdsmältor vid atomkraftverket Fukushima Dai-ichi i Japan. Det är den största kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl i Ukraina 1986. Boende inom en radie av 20 kilometer från kärnkraftverket evakuerades. Omkring 18 500 personer dog eller saknas efter jordbävningen och tsunamin. Japans regering har hittills bekräftat ett enda dödsfall på grund av radioaktiv strålning vid Fukushimaverket i samband med olyckan, men evakueringen efter härdsmältorna har indirekt orsakat över 2 000 dödsfall i sjukdomar och självmord. Energibolaget Tokyo Electric Powers (Tepco) kärnkraftverk stängdes efter olyckan. 2018 gav dock den japanska kärnkraftsmyndigheten bolaget tillstånd att starta två reaktorer vid verket Kashiwazaki-Kariwa. Även landets ekonomi drabbades hårt då konsumenternas förtroende för produkter från området minskade kraftigt. Även turismnäringen drabbades hårt, med betydligt färre turister i området under 2010-talet.”

Internet: ”Finns det kärnkraftverk i Italien? Nej, Italien var ett av de första länderna i världen som använde kärnkraften för energiproduktion, men det är också världens enda land som avvecklat denna kraftkälla efter att ha haft den i drift i över 20 år. Det senaste decenniet har Italien storsatsat på ren energi, någonting som har lyft den totala mängden förnybart från 15 procent till 35,5 procent. Den viktigaste satsningen har visat sig vara den småskaliga, eller lokala, produktionen i form av solpaneler, vindkraft, biomassa och småskalig vattenkraft.”

Om DiJanneh

Fd statstjänsteman som numera utforskar släktens historia vid nedre Ljusnan...
Detta inlägg publicerades i FoU Vetenskap, Historia, Italien, Media, Miljö, Politik, Press, Radio, Tyskland och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Tyskland visar vägen – ett säkrare centraleuropa

 1. DiJanneh skriver:

  Javisst Kerstin, massmedia gjorde inte sitt jobb i den här valrörelsen.
  De lät okunniga partiledare (Muffe, Ebbabjebba, Jimmie och personliga Pehrson) stå och dilla om sina drömmar och luftslott, utan att få några frågor
  av de lika okunniga journalisterna. Eller var dessa helt enkelt ointresserade av atomkraftens otäcka historia? De måste ju ändå minnas Fukushima?
  Och de kunde åtminstone ha påmint väljarna och partiledarna om alla svenska driftstörninar, de regelbundet återkommande, långa stoppen för underhåll, och de läskiga incidenter vi andra minns, där det kunde ha gått riktigt illa. Explosioner, läckage, och vittrande metaller…

  Gilla

 2. Hubbe skriver:

  Hear, hear!!! 🥳🥸😎

  Gilla

 3. Kerstin Slåneteg skriver:

  Tack Janne för den här sammanställningen. Själv blev jag överraskad ikväll över 55 dagars årligt underhåll av Oskarshamn 3. I mina öron ringer
  ” säker och planerar drift”. Två månaders underhåll per år hade jag ingen a n I n g om!
  Att vår regering svarat ”kärnkraft” på I stort sett varje fråga de fått om industriutveckling har varit tröttsamt, liksom att de tjatat om att förra regeringen stängde ner kärnkraft, var ännu tröttsammare. Nu ska de plocka bort Thomas Kåberger ur Vattefalls styrelse också. En person som hållit emot kärnkraftsivern.

  Gilla

Kommentarer är stängda.